середу, 1 квітня 2015 р.

Міжнародний день дитячої книги

Міжнародний день дитячої книги відзначається щорічно 2 квітня, у день народження Ганса Крістіяна Андерсена.

У Данії є маленький острів Фюн, а на ньому місто Оденсе. Саме тут 2 квітня 1805 року народився майбутній казкар. Його життя було сповнене поневірянь і розчарувань та схоже на життя гидкого каченя з власної казки. Але він ніколи не втрачав віри в людей, в добро і красу. Андерсен вчив цього і своїх читачів. Його казки "Кресало", "Дюймовочка", "Гидке каченя", "Снігова Королева", "Дикі лебеді", "Стійкий олов’яний солдатик"та багато інших люблять і дорослі і діти усього світу вже не одне століття.Твори стали основою для  фільмів, мультфільмів та вистав. 
За видатний внесок у дитячу літературу найкращим письменникам і художникам-ілюстраторам дитячої книги присуджують премію імені Г.Х.Андерсена.
Найвищою та найпочеснішою з трьох премій-нагород вважається Золота медаль з профілем казкаря. Її присуджують найвизначнішим майстрам у галузі дитячої книги. Серед них —  письменники: Марія Гріпе, Джеймс Крюс, Сельма Лагерлеф, Астрід Ліндгрен, Еріх Кестнер, Туве Янссон, Джанні Родарі, Кетрін Патерсон. 1973 року Почесний диплом Міжнародної премії імені Х. К. Андерсена за поему-казку «Барвінок і Весна» отримав український письменник Богдан Чалий, а 1979 року до «Почесного списку Андерсена» вписано ім'я Всеволода Нестайка та його книжку "Тореадори з Васюківки". 

В бібліотеці на вас чекають книжки з казками Андерсена:

Ганс Крістіан Андерсен. Найкращі казки: Для мол. та сер.шк.віку./ Художник В. Смирнов. - К.:Махаон-Україна, 2008.- 96 с.: іл. До книги увійшли популярні казки "Кресало", "Дюймовочка","Нове вбрання короля", "Свинопас", "Гидке каченя", "Снігова Королева".






 Ганс Крістіан Андерсен. Кресало. Казка: Для дошкільного віку./Переклад з датської Оксани Іваненко. Художник О.Ігнащенко. К.: Веселка,1992.








 Г.К. Андерсен. Найкращі казки.- Харків: Аргумент Принт, 2009. - 64 с.:іл. (Серія "Чарівна країна казок"). До книги увійшли у скороченому вигляді казки "Дюймовочка", "Дикі лебеді", "Гидке каченя", "Принцеса на горошині".










 Казки зимовим вечором: [для мол. шк. віку]  / худож. С. Д. Ким, М. Ф. Коршунова,      О. Г. Тимошенко. - Х.: Торнадо, 2001. - 80 с.: іл. До книжки увійшла казка Андерсена "Снігова Королева".




Казки для маленьких принцес. -Харків: Торнадо, 2003.- 80 с.: іл. До книжки увійшли казки Андерсена"Свинопас" та "Принцеса на горошині".




Чудесні казки. - Харків: ТОВ Septima, 2005.- 256 с. До книжки увійшли казки Андерсена "Снігова Королева", "Русалочка", "Принцеса на горошині", "Непохитний олов’яний солдатик", "Дикі лебеді" та "Дюймовочка".





Немає коментарів:

Дописати коментар