пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

Читаємо про козаків

Хто такий "козак" ? У літературі існує кілька версій походження цього слова. Одні дослідники вважають, що від прізвиська ватажка, який успішно боровся з татарами. Інші пояснюють походження від слова "коза", тому що козаки прудкі, мов кози. Турецькою мовою слово "козак" означає забіяка,розбійник.

Можливо, саме звідти воно й прийшло в Україну, прижилося тут, зовсім утративши негативний відтінок. Бо козак в Україні став символом лицарської доблесті й благородства. За давньою українською традицією, той, кого називають козаком, має бути "справжнім чоловіком": мужнім, освіченим, розумним, із високим почуттям власної гідності. У козаків особливо цінується його лицарство, тобто ставати на захист слабкого.

 З якими ж творами про козаків можна ознайомитися у бібліотеці?  На вас чекають книги:

Герман Олег.Сто потайних дверей, або Пригоди джури Михайлика: Казка-гра.-Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2008.-208 с.

Автор у цікавій формі розповідає про козацтво. Це казка - гра. Коли розгортаєш книжку, одразу зустрічаєш двері, які потрібно відімкнути, а ключі в книзі. Таких ключів потрібно знайти рівно сто. Розв’язуючи різноманітні завдання і допомагаючи хлопчику Михайлу подолати складні випробування, ви дізнаєтеся про побут і звичаї козаків. Ви можете вибрати один з трьох запропонованих варіантів продовження подій.

 

Борсук-Янківська Л. Як стати козаком за сім днів. /Художники І. Вовк та О. Кот.- К.: Країна Мрій, 2008.-26 с.:іл.

Якщо ти вирішив приєднатися до хороброго, спритного, фізично витривалого товариства козаків, то ця книга саме для тебе. Авторка та художники допоможуть тобі розпочати роботу над собою: обрати справжнє козацьке ім’я, набути козацької зовнішності, намалювати особистий герб, навчитися писати таємні послання, навчитися готувати їжу, освоїти ази козацької розвідки. А ще ти зможеш приготуватися до козацької вечірки з веселими конкурсами та розвагами.

 

Чайковський А. Повісті./ Вступ.ст. О. М. Нахлік; Худож. Л.Д. Медвідь. - Львів: Каменяр, 1989.- 336 с.: іл.

 У повістях "На уходах"та "За сестрою"відомий український письменник Андрій Чайковський відтворив героїчну боротьбу козацтва з турецько-татарськими завойовниками. Твори мають захоплюючі пригодницькі сюжети і колоритних героїв. Це подорож п’ятнадцятирічного  Павлуся з наддніпрянського села у Крим, щоб визволити з татарського полону сестру Ганнусю ("За сестрою"). Читаючи твір "На уходах" ти познайомишся з Тарасом Партикою і Кіндратом  Мухою, заснуванням в степу поселення Тарасівка, боротьбою з татарськими набігами, поневірянням в турецькій неволі, визволенням та поверненням додому.

 

Пригара М. Михайлик - джура козацький: Історична повість: Для мол.та серед.шк.віку/ Худож. С.П.Караффа-Корбут.-К.: Веселка, 2004.- 146 с.: іл. (Серія "Козаченьки")

 Повість про хлопчика,  врятованого чумаками  і усиновленого  козаком - бандуристом Мехтодом. Читаючи твір, ти разом з Михайликом побуваєш на Січі, попадеш до школи, де навчались діти козаків,побачиш звільнення заложників, битву під Хотином, дізнаєшся про непрості стосунки двох атаманів - Петра Сагайдачного та Яцька Бородавки, які очолювали козацьке війско в боях проти польських та турецьких загарбників. 

 

Мацко І., Мельничук Б. Козацький скарб: Сучасна літературна казка.- Тернопіль: Джура, 2011.-40 с.: іл.  

Казка поведе тебе, читач, у світ пригод, пов’язаних із козаками та їхніми ворогами, а також юними сучасниками.


 

 

 Козацька абетка: коротка історія українського козацтва для дітей і дорослих/ Автор-упорядник О. Яремійчук; дизайн А. М. Пшінки - К.: Веселка. 2013.- 80 с.: іл.


У книзі у коротких розповідях,
 розміщених за алфавітом 
представлені найвизначніші події 
та герої козацької доби.
 

 

 

 Мензатюк Зірка. Таємниця козацької шаблі: пригодницька повість: Для дітей молод. шк. віку./ Худож. І.Ключковська. - Львів: Видавництво Старого Лева. 2012.-160 с.: іл.

Якщо ти вирішив помандрувати замками України, то ця книжка сучасної української письменниці Зірки Мензатюк, саме для тебе.
Сімейство Руснаків  на пошарпаному автомобілі Машка мандрує замками України у пошуках старовинної реліквії - козацької шаблі.У повісті згадується сім історичних пам'яток України: Тараканівський форт під Дубно, замок у Дубні, замок-палац у Підгірці, Олеський замок, фортеця у Кам'янці-Подільському, Хотинська фортеця та Козацькі Могили у Берестечку.



 

Немає коментарів:

Дописати коментар